Länge sedan!

Nu var det verkligen länge sedan jag skrev något här! Anledningen till att jag sällan skriver är att... jag inte har något speciellt att skriva om! Jake mår gött på lösdriften, vi hälsar på och... ja, som sagt så händer inget speciellt! Jag tror dock att jag snart bör ta med mig kameran dit och knäppa några nya bilder på bebis, det är verkligen för länge sedan jag gjorde det. Vi skall även passa på att mäta honom då, för at se hur stor han faktiskt är! Ska bli kul ;)

Men tills dess..
..ha det! :)

Tidig mognad- Sverige/utomlands

"Hästar som föds upp i Tyskland, Holland och andra länder med varmare klimat än på de nordiska breddgraderna, verkar allmänt vara tidigt utvecklade. De visar en större färdighet och mognad än de som är uppfödda i Norden. Detta kan delvis bero på blodslinjer, men säkert spelar antalet soltimmar också stor roll. Söder om Danmark har man i genomsnitt 30 fler soldagar per år vilket ger en längre betessäsong. Ljus har stor betydelse för att djur ska utvecklas normalt.

För att ta tillvara på detta har flera trav- och galopp hästuppfödare startat stuterifilialer i Frankrike och Irland. Dessa länder har mycket idealiskt klimat för hästuppfödning. Hästarna har under unghästtiden möjlighet till 10 månaders betesgång på kalkrika marker och en temperatur som sällan går ner under -6*C."

_______________________________________________________________

Utdrag ur Unghästar, Av Ingrid Andersson och Charlie Lindberg

Charlie Lindberg är en erfaren hästveterinär och uppfödare som vet hur hästar utvecklas och hur tidig träning påverkar unghästens kropp. Ingrid Andersson är fackpressjournalist och skriver omfattande artikelserier och böcker om hästpsykologi, konditionsträning mm.

Hmm..?

"Svenska hästar är inte senare
 i utvecklingen än andra. Det är
 vi själva som låtit våra hästar
gå i hage onödigt länge."


/Royne Zetterman

Detta stycke är taget ur boken "Unghästar", precis som förra inlägget. Ovanstående får man avgöra själv tycker jag om det stämmer eller inte..! 


"Unghästar"

När jag var i Stockholm på Horseshow förra året passade jag på o köpa med mig en bok om unghästar och hantering av den unga hästen i allmänhet (räknar självklart med föl!). Ett speciellt stycke fastnade mitt öga för när jag vid ett tillfälle bläddrade i den. Jag undrar verkligen om denna metod fukar. I så fall skall jag genomföra den på Jake när han blir ca ett år (vilket för övrigt bara är om dryga fyra månader!)

Genom denna metod påstod man kunna, på ett ungefär, räkna ut hur stor hästen beräknas bli! Vem skulle inte vilja veta det? ;D

Så här stod det:
" För att få reda på hur stor hästen kommer att bli som vuxen kan man använda ett s.k. "tattarmått". Det används på hästar som är minst ett år: Mät från armbågen till kotans undre kant. Nästa mått tas från armbågen ner till marken. Genom att lägga samman dessa båda mått får man fram hästens blivande mankhöjd."

Låter inte detta helt fantastiskt? Undrar bara om det verkligen fungerar! Det måste ju verkligen bero på vilken tidpunkt i hästens liv man mäter. Om den är något äldre och har vuxit mer är den ju högre och skulle få ett större mätresultat! Synd att dom inte angav en mer exakt tidpunkt/ period. "Minst ett år" står det ju men då kan man ju variera mellan nyss fyllda ett och ett och ett halvt? Hmm.. Tål att tänkas på!

I alla fall så skall jag på Jakes ettårsdag (jösses, ett helt år snart :´) ) testa denna metod och ge ett resultat, så får vi se  om den stämmer någolunda rätt med slutresultatet ;)

// 


RSS 2.0