Tidig mognad- Sverige/utomlands

"Hästar som föds upp i Tyskland, Holland och andra länder med varmare klimat än på de nordiska breddgraderna, verkar allmänt vara tidigt utvecklade. De visar en större färdighet och mognad än de som är uppfödda i Norden. Detta kan delvis bero på blodslinjer, men säkert spelar antalet soltimmar också stor roll. Söder om Danmark har man i genomsnitt 30 fler soldagar per år vilket ger en längre betessäsong. Ljus har stor betydelse för att djur ska utvecklas normalt.

För att ta tillvara på detta har flera trav- och galopp hästuppfödare startat stuterifilialer i Frankrike och Irland. Dessa länder har mycket idealiskt klimat för hästuppfödning. Hästarna har under unghästtiden möjlighet till 10 månaders betesgång på kalkrika marker och en temperatur som sällan går ner under -6*C."

_______________________________________________________________

Utdrag ur Unghästar, Av Ingrid Andersson och Charlie Lindberg

Charlie Lindberg är en erfaren hästveterinär och uppfödare som vet hur hästar utvecklas och hur tidig träning påverkar unghästens kropp. Ingrid Andersson är fackpressjournalist och skriver omfattande artikelserier och böcker om hästpsykologi, konditionsträning mm.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0